Skolen og omverdenen
Vi har som målsætning at have aktiviteter og indsatser, der gør vores elever til en aktiv del af samfundet omkring os.
Vores aktiviteter og indsatser koncentrerer sig f.eks. om:
– at være en del af lokalsamfundet
– at tage ansvar for verden omkring os
– at være en del af del bæredygtige udvikling
Vi kan som skole bidrage til elevernes dannelse og udvikling som demokratiske medborgere.
Eksempler fra Holbæk Private Realskole:
Insekthoteller i naturen
Skolens Masterclass-hold for 4.-5. klasse, Friluftsliv, spiller en afgørende rolle i at styrke biodiversiteten gennem en række spændende aktiviteter. Ved at udforske og engagere sig i naturen på nært hold lærer eleverne vigtigheden af at respektere og bevare vores miljø.
Igennem deres arbejde med biodiversitet har Friluftsliv bygget insekthoteller, der skaber ly og levesteder. Derudover planlægger holdet at bygge kvashegn, der ligeledes er med til at styrke biodiversiteten for små dyr og vilde planter.
Ved at dyrke en kærlighed og respekt for naturen i skolens “Friluftsliv” Masterclass-hold er eleverne ikke blot med til at styrke biodiversiteten, men de bliver også fortalere for bevaring af vores natur og miljø. Deres engagement og handlinger inspirerer andre til at handle og skaber en positiv indflydelse på biodiversiteten.
Sortering og genbrug
Hvert år deltager skolens elever aktivt i Affaldsindsamlingen som en del af deres engagement i at bevare miljøet og fremme bæredygtighed. Gennem denne årlige begivenhed går eleverne sammen om at rydde op i deres nærområde og fjerne affald fra natur og offentlige områder, hvilket styrker deres praktiske forståelse for vigtigheden af at holde miljøet rent.
Udover den årlige affaldsindsamling har skolens elever også dagligt fokus på affaldssortering som en integreret del af deres rutine.
Fag som sløjd, håndværk & design samt FO/Café spiller også en væsentlig rolle i at fremme bæredygtighed gennem brugen af genbrugsmaterialer i deres arbejde. Eleverne opfordres til at være kreative og innovative ved at genbruge materialer, der ellers ville være blevet smidt ud, og omdanne dem til nye og nyttige genstande. Dette ikke kun reducerer affaldsmængden, men det lærer også eleverne om vigtigheden af ressourceudnyttelse.
Oplevelser for lokale institutioner
Hvert år spreder skolen lys og glæde ved at arrangere luciaoptog på et lokalt plejecenter. Elever fra 4. klasse står for et smukt optog, der bringer julestemning til beboerne på plejecentrene. Sangene fylder gange og stuer med varme og glæde til de ældres hverdag.
Herudover åbner skolen også dørene for lokale børnehaver, der inviteres ind for at se den årlige skolekomedie. Her får 6. klasserne mulighed for at vise deres kreativitet og talent på scenen, samtidig med at de spreder glæde til de yngre børn. Forestillingen er fyldt med latter, musik, sang og sjove kostumer, hvilket skaber en særlig oplevelse for både børnehaverne og 6. klasserne.
Gennem disse årlige traditioner styrker skolen båndene til lokalsamfundet og bidrager til at skabe en følelse af fællesskab og samhørighed. Samtidig lærer eleverne vigtigheden af at sprede glæde og gøre en positiv forskel i andre menneskers liv.